Zece valori crestine pe care orice copil ar trebui sa le stie

Zece valori creștine pe care fiecare copil ar trebui să le știe – Donna J. Habernicht

Mulți știm că oamenii își pot petrece întreaga viață încercând să se familiarizeze cu dragostea prin a cărei forță Dumnezeu le călăuzește fiecare minut al călătoriei pe pământ. Firește, procesul debutează începând cu o vârstă fragedă și se aprofundează pe măsură ce individul înaintează în vârstă și începe a observa omniprezența Lui, punând în practică valorile desprinse din intensivul interes și studiu față de semnificația inscripțiilor biblice. Dar care sunt aceste VALORI?

Donna J. Habernicht, director al departamentului de Consiliere Educațională și Psihologie al Școlii de Educație din cadrul Universității Andrews și expert în domeniul de dezvoltare a copiilor, urmărește, prin publicarea lucrării „Zece valori creștine pe care fiecare copil ar trebui să le știe”, să ofere părinților un ghid practic care să transmită o serie de metode și strategii ce stau în folosul inițierii celor mici în farmecul universului Divin. Astfel, cartea elimină prezența oricărui factor cu un caracter malign ce ar putea insufla conceperea unui model de viață haotic și dezvăluie tainele creșterii unui copil în spirit creștin, copil care va deveni, ulterior, un adult fericit și împlinit.

O carte creștină despre educația morală a copiilor

Cartea este alcătuită din două părți: prima parte, denumită „Arborele valorilor”. Autoarea descrie modalitățile generale de predare a valorilor creștine pentru copii și este însoțită de sfaturi și de idei prin care cei mici vor pătrunde în „cosmosul” buneivoințe și al disciplinei spirituale a satisfacției. Cea de-a doua parte, cu titlul „Fructele arborelui valorilor” are menirea de a expune individual fiecare dintre cele zece valori din perspectiva lui Dumnezeu, prin descrierea acestora și prin precizarea că ele formează un ansamblu, parte a conduitei, după care fiecare copil ar trebui să își orienteze calea spre maturitate.

În cartea despre care vorbim există un pasaj în care este conturată metafora ce plasează în raport de antinomie creșterea unui copil cu cea a unui arbore. Ce semnificație are această figură de stil? Se referă la numitorii comuni ce înlesnesc procesul de dezvoltare a celor două elemente antitetice, însă văzute din două puncte distincte de vedere: în cazul celor mici, se consideră că este nevoie de o bază genetică bună – personalitate înnăscută, dragoste și sprijin din partea părinților, de elixirul zilnic al povețelor creștine, de purificare spirituală prin disciplină și de protecția față de furtunile vieții – lupte care s-ar putea dovedi mai numeroase decât își imaginează aceștia.

Este firesc ca unii copii să aibă nevoie de o doză mai mare de instruire, însă când vine vorba de a se dezvolta învăluiți de iubirea Domnului, cu toții au fost înzestrați cu un potențial la fel de viguros, meritând aceeași șansă în fața iubirii Divine.

Odată cu recepționarea adâncă a principiilor etice ale vieții, copiii vor simți nevoia de a-și îndrepta credința spre ceva grandios, spre ceva asupra căreia nu vor înceta vreodată să aspire, spre ceva ce permanent îi va răsplăti cu iubire. Dragostea faţă de Dumnezeu este cea mai mare şi cea dintâi poruncă dată de către Isus: „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău”.

Carte despre cum să sădești în mintea copiilor virtuțile creștine

Valorile expuse în carte reprezintă temelia pe care cei mici urmează, de-a lungul etapelor vieții, să își întemeieze o personalitate completă, cu ajutorul căreia vor ști să distingă binele de rău, vor reuși să depășească momentele de regres cu zâmbetul pe buze, vor ști să își adapteze reacțiile în funcție de situațiile în care se vor regăsi și vor fi mereu siguri pe sentimentele lor.

Familia reprezintă locașul credinței și al armoniei, fiind un izvor de iubire și de respect. În casa unei adevărate familii creștine, mereu va fi prezent spiritul valorilor ce le definesc existența, valori pe care nu vor înceta vreodată să le transmită din generație în generație, acestea reprezentând una dintre cele mai însemnate responsabilități. Copiii vor crește observându-le, captându-le și înțelegându-le, vor descoperi semnificație fiecărui lucru care, odinioară, le-a părut de nepătruns.

Mai mult decât atât, autoarea și-a propus ca, prin intermediul cărții – o apariţie editorială mai mult decât necesară în orice bibliotecă–, să se adreseze celor direct implicați în creșterea și educarea copiilor, oferindu-le un punct de sprijin.

Așadar, care sunt acele valori creștine pe care autoarea le-a contopit într-un ansamblu bazat pe propriile cercetări în domeniu? Să le redăm într-o enumerare: Credință, Respect, Responsabilitate, Auto-Control/Cumpătare, Onestitate și Integritate, Compasiune și Bunătate, Recunoștință, Perseverență și Răbdare, Pace și Umilință și, nu în ultimul rând, Loialitate.

Donna J. Habernicht a formulat o afirmație cu un caracter de adevăr general-valabil: „Toate valorile încep cu Dumnezeu. Arată că acesta este real!”.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *