Trăsături de caracter - Cine ești când nu te vede nimeni [Recenzie]

Trăsături de caracter esențiale pentru un creștin

Trăsături de caracter cultivate în ascuns

Cine ești când ești singur și simți că totul se năruie în jurul tău. Cine ești când spui că renunți la acel obicei, dar răul se ține scai de tine. Cine ești când doar judeci și critici și nu te pui în pantofii plin de mâl al celuilalt, să simți bășicile și usturimea lui. Cine ești când stai în fața muntelui și spui „Doamne, nu mai pot, e prea mult pentru mine?”

Bill Hybels ne învață în cartea Cine ești când nu te vede nimeni, cum să trecem prin încercări, cum ar trebui să fim când nu ne vede nimeni de pe pământ, dar fiind vegheați de Stăpânul Universului care ne-a călăuzit din pântece și n-a închis niciun ochi în fiecare secundă a vieții noastre.

Bill Hybels este președintele bordului asociației Willow Creek și autorul a numeroase cărți, inclusiv Prea ocupat pentru a mă ruga, Înțelepciune pentru o viață împlinită, și Să facem viața să funcționeze. Cartea Cine ești când nu te vede nimeni, originalul cu titlul de „Who you are when no one’s looking” a fost publicată în anul 1987, iar în România, în anul 2008 la Editura Casa Cărții.

Autorul înfățișează anumite trăsături de caracter pe care orice credincios ar trebui să le aibă, sau să le dobândească pe calea credinței, precum: curajul, disciplina, viziunea, răbdarea și dragostea blândă, aprigă. Nu auzim des despre aceste virtuți creștine pentru că în vremea de azi se promovează tot mai mult materialismul, incultura și plăcerea de-o clipă. Aceste calități necesare oricărui creștin implică durere, luptă, moartea sinelui, dezrădăcinarea anumitor obiceiuri. Într-o lume în care vrem să căpătăm totul instantaneu, la clipirea ochiului, cu greu întâlnim oameni care vor schimbare în viețile lor și se luptă zilnic cu asta. Mulți își doresc și rămân doar în punctul acesta.

Cine ești când nu te vede nimeni – Carte despre virtuțile creștinului devotat

Unul dintre punctele tari la care sunt oamenii deficitari, este disciplina. Am vrea să schimbăm anumite lucruri la noi, însă nu suntem capabili să plătim prețul. Bill Hybels ilustrează cum să obții succesul prin amânarea gratificării, prin stăruință și luarea deciziilor în avans.

De asemenea, o altă capacitate de care lumea suferă este viziunea. Mulți se complac în stările lor și nu privesc decât moloz, cenușă și întuneric. Le este incapabil să ridice ochii și să privească dincolo de suprafață, să caute noi soluții și să nu se plafoneze. De multe ori ne este greu să vedem ceea ce vede Dumnezeu și să spunem „Doamne, aici sunt. Folosește-te de mine. Condu-mă…vreau să văd stele, nu zăbrele” (pagina 46). În plus, când suntem într-un punct critic, Bill ne învață să ne punem întrebarea „Este din cărămidă, sau hârtie?” și astfel să trecem prin ele știind că biruința este a Domnului.

Citim multe, auzim multe, însă este nevoie de o voință puternică pentru a le pune în practică. Poate ne așteptăm să înceapă schimbarea de la părinți, prieteni și copii, soți și păstori, însă schimbarea trebuie să înceapă cu noi. El dă înfăptuirea, El schimbă și cizelează, mai taie câte un colț și apoi mai leagă câte o rană, pentru că ne vrea să ne asemănăm tot mai mult cu El. Fără puterea și harul Lui ar fi totul în zadar. Când știi că ești fiu sau fiică de Împărat, încerci să fii tot mai mult pe placul Lui și a celor din jur. Când cunoști că El a dat totul ca să te adopte în familia Lui și să fii moștenitor, știi că ți se cuvine și ție să plătești un preț. Plătește prețul pentru o viață de biruință!

Te invităm să citești o lectură plăcută și benefică despre virtute, caracter și identitate creștină.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *